Гризови топки

Няколко думи за рецептата и нейния правопис:

Готварските книги са ми страст, както споменах вече. Имам не много голяма лична колекция, част от която е и книгата източник на тази рецепта. За съжаление е доста разпокъсана, без корици и начални страници. Разделена е по месеци, в началото на всеки месец има списък със сезонни продукти, след това подходящи рецепти с тях. Декември липсва … жалко, Коледа лекичко се прокрадва зад ъгъла. Книгата е издавана преди реформата на езика ни, когато са изчезнали част от буквите и са променени много правила в граматиката, за да се опрости езика. Няма да навлизам в подробности за тази реформа, ще запазя правописа на рецептата от книгата.

Ако имате някакви затруднения или въпроси винаги съм на ваше разположение!

Гризовите топки са много сполучливи и ме зарадваха истински. Оставям няколко бележки след рецептата за моята намеса.

Продукти:

_________________

3/4 кгр. млеко

1/4 кгр. грисъ

5 яйца

масло

лимонъ

Сиропъ:

_________________

1/2 кгр. захаръ

2 чаши вода

Приготовление:

Въ кипещо млеко сипваме гриза, бъркаме, за да се получи гладка каша. Варимъ тази каша, докато се отдели отъ съда. Оставяме гризовата каша да изстине

и тогава и притуряме едно следъ друго яйцата. Потопяваме ръцете си въ масло, вземаме отъ смесъта и правимъ топки. Нареждаме тези топки въ намазана тавичка. Печемъ, докато се зачервят сладките.

Приготовляваме сиропъ отъ захаръ и 2 чаши вода. За миризма лимонова кора. Въ кипещия сиропъ пускаме изстиналите сладки. Държим ги въ сиропа малко, изваждаме ги и слагаме въ чиния. Следъ това ги заливаме съ останалия сиропъ, който размесваме съ малиновъ сиропъ. Поднасятъ се сладките следъ неколко часа, за да могатъ да се напоят добре.

* Използвах кората на един лайм и шушулка ванилия, за тестото.

* В сиропа добавих ванилия и сироп от смокинови листа, който приготвях по-рано този месец.

* Пекох на 180 градуса, предварително загрята фурна, 25 минути.