Как да сготвим лобстер

Чудя се, дали за всеки е така вълнуващо да приготви лобстер както за мен. За първи път се “запознах” с тях в Малайзия, където ги продават из магазините. Гледах ги с любопитство, сякаш ги дават за домашни любимци. Докато един ден просто спонтанно реших, докато оглеждах рибата, че искам да го превърна в пиршество за вечеря. Не съм си давала сметка много в какво се забърквам …

Тръгнах си със стиропорова кутия с два лобстера вътре. Жената беше много любезна, разказа ми всичко, на въпроса, как да ги убия, ми даде инструкция кратко и ясно: “оставете ги в хладилника за час-два и те ще умрат”. Да, да, ама НЕ. Стояха в хладилника два часа и ги извадих чисто живи и мърдащи, с очи, крака, и опашки. Ами сега?

Както знаете, винаги съм била фен на Гордън Рамзи. Реших да прегледам книгите, които са на разположение при мен, да видя дали няма някаква насока за убийството. И да, предоставена е бележка под линия: “Всеки готвач има разлино мнение за коректния начин за убиване на лобстер. За най-хуманния начин аз препоръчвам да посетите сайта на RSPCA. Те ще ви покажат коя част на лобстера да срежете преди да го сложите за готвене”. Така аз се озовах на сайта на организацията и се запознах с метода. Отне ми няколко часа, за да се настроя, беше трудно, не отричам, но вечерята си струваше всяко усилие!

Така бях напълно завладяна от живота на лобстерите. Поръчах си книгата “The Secret Life of Lobsters” на Trevor Corson, за да се запозная от близо с тези чудати обитатели на морето, няма я преведена български за съжаление, но пък Жанет 45 издадоха “Душата на октопода”, която е не по-малко интересна.

С цялото ми уважение към природните ресурси и това, което получаваме от Планетата!

Най-важната част е да не се пресготви лобстера и да бъде придружен с нещо семпло като дресинг, за да напълно да се разгърне и усети вкуса му.

За да не пресготвите лобстера предоставям указанието на Гордън Рамзи: на всеки 100 грама живо тегло 1 минута варене.

* Омарите (Nephropidae) са семейство висши раци от разред десетоноги ракообразни, квалифицирани в подразред Pleocyemata. Тялото им е удължено и достига дължина до 80 cm и тежат до 15 kg. По бреговете на Европа и в Черно море се среща европейският омар (на латински: Homarus gammarus), който достига на дължина до 50 cm и тежи до 11 kg. Активни са през нощта и се хранят предимно с малки ракообразни и мекотели. При тях интересното е, че нарастват през целия си живот, за разлика от другите животни, които имат ограничен растеж.

Продукти за двама:

______________________________________________________________________________

1 лобстер около килограм, моят беше 1 килограм и 100 грама, готвене 11 минути

50 гр меко масло

1 червена чили чушка (ако не сте фен на лютото може спокойно да я пропуснете)

5-6 скилидки чесън, леко смачкани в хаванче

наситнен магданоз на вкус

сол

При смачканият чесън със сол, добавяте наситнената люта чушка, магданоза и мекото масло. Разбърквате добре. Оставяте на страна, докато приготвите лобстера.

Сварявате лобстера по указания начин, разполовявате и изчиствате всичко, което не се яде. Има доста клипчета, как се почиства лобстер, така че това не е кой знае каква работа. Аз лично ползвам ножица за рарязване на опашката и чук за щипките. Хубаво е шипките да се загънат в кърпа, ако не искате цялата ви кухня да помни лобстера дълго.

След като опашката е разполовена, махам по няколко парченца черупка от щипките, запълвам хубаво с приготвеното масло, слагам и на опашката обилно. Оставям да престои 15-20 минути.

Скарата (или грил тиган) на средна температура, по 2-3 минути от страна.

Сервирайте.

Консумирайте с удоволствие и полейте добре с качествено българско бяло вино (или розе)!

Метода и рецептата са от книгата: Gordon Ramsay’s ultimate home cooking