Качамак със смръчкули и аспержи

2022© LoRa Photography

Пролетни удоволствия / Качамак със смръчкули и аспержи

Morchella / Смръчкула, мръчкула, корминка, шарденче, смръчка e гъба, която расте през пролетта. Крехка, нежна, с много различна текстура и вкусови показатели от други гъби.

Продукти за двама

Време за приготвяне: 30 минути

______________________________________________________________________________

200 гр царевичен грис

200 гр свежи аспержи от българска ферма

10 смръчкули от българската гора

30 гр масло

кедрови ядки

1 ч.л. червен пипер

кората на един лайм

сол на вкус

салатен микс по желание / на снимката кресон и рукола

Измиите и почистете аспержите. В малка касерола сложете вода с малко сол да кипне, бланширайте аспержите за 2 минути и веднага ги преместете в съд със студена вода и лед, това се прави, за да се спре готвенето и да се запази цвета им.

Почистете гъбите внимателно с четка, премахнете пънчето. Аз лично не мия гъби, но при желание могат да бъдат леко измити със студена вода, без да се оставят в нея! Сложете 15 гр масло и ги задушете съвсем леко за 3-4 минути.

Отделете гъбите в чиния и в  касеролата, която сте ползвали за задушаване на гъбите сложете 1/2 литър вода, да заври. Пригответе качамака по познатата за всеки технология, няколко минути бъркане, до достигане на приятна консистенция.

Препържете до розово останалото масло, добавете червения пипер и подредете чиния, която да радва очите, защото всеки от продуктите в тази чиния заслужава специално внимание.

Сервирайте и консумирайте с удоволствие. 

Полейте добре с качествено българско вино!