Нудълси в кокосово мляко, с челядинки и раци

2022© LoRa Photography

Приключения с челядинки и раци

Челядинката е една от най-разпространените ядливи гъби у нас. Наричат я още челадинка, джунджулка, гвоздейка, гливичка и кокошинка. Изключително ценена заради прекрасния си вкус. Гъбите челядинки са вкусни задушени и запържени с масло, на салата с левурда и чесън, на каша, с ориз и домати и …

Нудълси в кокосово мляко, с челядинки и раци

 

Продукти за двама

Време за приготвяне: 10 минути + за почистване на раците

______________________________________________________________________________

Два сини рака

100 гр оризов нудълс

400 мл кокосово мляко

Шепа пресни челядинки

1 лайм / сока и кората

1 с.л. олио от гроздови семки

1 пресен чесън

една глава чесън

сол на вкус

 

Напълнете голям съд с вода, сложете да кипне и добавете лъжица сол. Сварете раците за около 4-5 минути. Извадете да се охладят леко и съберете месото им търпеливо. Това е най-бавната част от процеса, но път месото е неповторимо. 

 

Измиите и почистете гъбите. Сложете челядинките в дълбока касерола, добавете 1 с.л. брашно, покрийте с капак и енергично разклатете съда. Изсипете гъбите в голяма цедка и изплакнете обилно с вода. Оставете да се отцедят добре.

В малка касерола сложете олиото и задушесте нарязаната на едро глава чесън, пресния чесън и малко сол. Добавете кокосовот мляко, оставете да кипне, добавете нудълсите и сока от лайм. Варети ги според указанието и една минута пред сваляне от огъня добавете челядинките. Трябва да остане 1/4 от кокосовото мляко.

 

Изберете дълбоки чинии, сложете от готовите нудълси, добавете 1-2 с.л. от кокосовото мляко, подредете месото от рак и поръсете с кора от лайм.

Сервирайте топло и консумирайте с удоволствие!