Ньоки с мащерка и лайм

Количество достатъчно за сервиране на: 6

 

Съставки:

3 средно големи картофа

1 с.л. рикота

1 яйце

200 грама брашно, плюс допълнително за поръсване

прясна мащерка

сол

 

пармезан

масло

зехтин

лайм

грах

 

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Сложете картофите върху решетка и ги печете 30-40 минути или до пълна готовност.

Докато са топли разрежете на две и с лъжица извадете вътрешността в голяма купа. Минете през преса за картофи или ги смачкайте старателно с вилица до гладко пюре.

Добавете рикотата, пресейте брашното отгоре, добавете яйцето, сол и прясна  мащерка на вкус.

Замесете меко и лепкаво тесто.

Слагайте по много малко брашно на ръцете си колкото да не залепва, докато месите. Ако прекалите с брашното ньоките ще станат тежки и глетави. Когато тестото е готово, разделете го на три равни части. Поръсете с малко брашно и две от тях върнете в купата. Покрийте тестото с мокра кърпа, за да не съхне докато работите.

Набрашнете си леко ръцете и оформете третото парче като дълга наденичка, с дебелина 2 см. Набрашнете ножа и нарежете “наденичката” на кубчета, с рамер 2х2 см. Може да минете кубчетата през дъска за ньоки, гърба на вилица

или с пръст да ги притиснете леко в средата,

стават във формата на възглавнички.

В голям съд кипнете подсолена вода, добавете 2-3 с.л. зехтин. Намалете котлона и поставете оформените ньоки в съда. С върха на лъжица ги разделете внимателно, без да бъркате, за да не се залепят за дъното. Варети ги 2-3 минути или докато изплуват.

Отцедете ги добре.

В тиган на среден огън, загрейте зехтин, който покрива дъното му съвсем тънко. Изсипете вътре отцедените ньоки, запържете ги до леко розово и от двете страни. Добавете грахта и няколко кубчета масло.

Оставете на котлона още 1-2 минути.

Поставете внимателно ньоките в съд за сервиране, настържете пармезан на вкус, кората на един лайм и добавете прясна мащерка.

*Аз харесвам рецептата и без грах.

Сервирайте топли, насладете се на момента!