Bulgarian green mold cheese / LoRa Photography

2019© LoRa Photography

Зеленото сирене на Черни Вит

От място, където сякаш времето не бърза, зелена тайна е преоткрита от “Slow food”. В Черни Вит зеленото сирене се е приготвяло от векове и традициите се пазят само в семействата. Степента на „зеленост” зависи от годината, от млякото, от времето на отлежаване. За да е хубаво сиренето, не трябва да е прекалено стерилно и чисто.

В Европа официално има само три вида сирена, по които плесента възниква спонтанно – „Рокфор”, „Горгондзола” и сините Баски сирена. За разлика от останалите при българското зелено сирене, плесента възниква само по откритата повърхност.

Благородната плесен се е самозараждала в дървените съдове, където овчето и козето сирене се е съхранявало. Влажността и специфичният мек климат по поречието на река Черни Вит са онези условия, без които узрялото сирене не би могло да се покрие с плесенните гъби. Големите температурни разлики между дневната и нощната температура също се определя от специалистите като важна среда за създаване на зеленото покритие върху млечните продукти. При подобни условия зреят още “рокфора” в пещерите на Франция, както и плесенните сирена в Баската област в Испания. И в трите случая плесента не се привнася отвън, каквато е индустриалната практика за производство на “сините сирена” в останалите европейски държави, а се създава в естествена среда, което поражда и уникалността им.

Продуктът обаче така и не може да се продава легално в границите на страната. Пълната незаинтересуваност на администрацията, която продължава десетки години, към проблемите на дребното животновъдство, в резултат на което традиционните български продукти са пред изчезване.

“Телеграф” за 18-те най-елитни сирена в Европа и сред тях продукт от България.